Scheiden en ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoe moet het verder met uw hypotheek als uw relatie is beëindigd en u gaat scheiden? Als u uit elkaar gaat en u heeft een eigen woning dan komt daar heel veel bij kijken op juridisch, financieel en fiscaal vlak. Kunt u dan in uw woning blijven wonen en aan uw financiële verplichting blijven voldoen? Welke rol speelt de notaris bij een scheiding? Moet de constructie van de hypotheek ook worden aangepast? Is het mogelijk om de hypotheek te verhogen om uw partner uit te kopen? Of wat zijn de gevolgen van de scheiding voor uw hypotheekrenteaftrek?

Financieel advies bij scheiden

Bovenstaande vragen zijn slechts een kleine greep uit alle vragen die een rol spelen bij een scheiding en ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Gaan jullie uit elkaar en neemt één van de twee partners het huis over? Let dan op twee belangrijke stappen, namelijk:

  1. De partner die het huis overneemt moet het woningdeel (financieel) van de vertrekkende partner overnemen. Het overnemen van het woningdeel van uw partner is geen vanzelfsprekendheid en een tijdrovend en complex proces. In veel gevallen moet de hypotheek worden omgezet.
  2. Daarnaast moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid.

Laat u goed voorlichten, zodat er snel voor u beiden een passende oplossing kan worden gezocht! Ook bij een scheiding is het belangrijk dat u een financieel verstandige keuze maakt en dat u niet te snel een keuze maakt. Maak een afspraak met onze financieel adviseurs om u goed voor te lichten.